Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling heeft te maken met je ervaringen, hoe je bent opgevoed, je cultuur en hoe jij de wereld om je heen ervaart. En natuurlijk hoe de wereld jou ervaart. We worden allemaal geboren met een karakter, zoals druk of rustig, voorzichtig of baldadig, extravert of introvert enz. Je karakter is je aard en ligt vrijwel vast. Dit is bij jonge kinderen goed te zien. Anders zouden we allemaal hetzelfde zijn als kinderen!

Je persoonlijkheid word gevormd door de jaren heen en is dus ook veranderlijk door wat je mee maakt. Als je bijvoorbeeld van karakter druk bent maar als kind regelmatig krijgt te horen dat je niet zo druk mag doen, kan het zijn dat je een rustige persoonlijkheid vormt. Omdat dit in strijd ligt met je karakter, kan je hier op latere leeftijd last van krijgen. Door je bijvoorbeeld niet goed genoeg te voelen.

Net zoals je persoonlijke ontwikkeling negatief gevormd kan worden, kan deze natuurlijk ook positief gevormd worden. Er zijn vele boeken en methodes ontwikkeld om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Vaak is het een kwestie van de manier waarop we naar onszelf kijken en wat we onszelf vertellen. Natuurlijk klinkt alles veel makkelijker dan het is. En veranderd je persoonlijkheid niet altijd direct door een andere ervaring of overtuiging. Omdat we vaak al vele jaren bepaalde (negatieve) overtuigingen hebben, duurt het ook jaren om deze te veranderen. De persoonlijke ontwikkeling staat nooit stil.

Spirituele ontwikkeling

Om dit beter te kunnen begrijpen is het belangrijk om de betekenis van “spiritueel” te weten. Het is voor veel mensen een vaag en ongrijpbaar begrip. Spiritualiteit word ook vaak gezien als onderdeel van de religies. Dit komt doordat het te maken heeft met de geest, in het Latijns “Spiritus”. Dit is natuurlijk een zeer breed begrip. Wat is nou precies de menselijk geest? Het is niet tastbaar of zichtbaar. Andere veel gebruikte woorden zijn; bewustzijn en ziel. Toch zijn de menselijke geest en de ziel twee verschillende aspecten. Omdat ze zo dicht bij elkaar liggen en allebei ontastbaar zijn, worden ze vaak met elkaar verward. De geest, het bewustzijn en het onderbewustzijn is een warboel van gedachten, gevoelens en overtuigingen. En vormt samen het ego, die alleen maar kan handelen vanuit ervaringen die het eerder heeft gehad in het verleden. De ziel is rustig en stil. Het weet en voelt alles vanuit pure liefde. Het is pure energie. En communiceert via onze intuïtie.

Uit onderzoek is gebleken dat het lichaam bij overlijden altijd direct 3,7 gram aan gewicht verlies. Het is (nog) niet duidelijk waardoor dit precies komt. Spiritualiteit is eigenlijk alles wat te maken heeft met energie, al het ontastbare. Ook hier zijn vele boeken over geschreven. De levensvragen zoals waar kom ik vandaan, wat is de zin van het leven en wat gebeurt er als ik overlijd, brengen ons ook bij het spirituele. In de spirituele ontwikkeling gaat het om het vergroten van je bewustzijn, het overstijgen van je geest en lichaam. En leren leven vanuit je ziel en hart. Ook de spirituele ontwikkeling staat nooit stil en is oneindig.

Via de online workshops en trainingen van YoRo krijg je veel informatie, tips en oefeningen om jezelf positief te ontwikkelen. Door je bewust te worden van je persoonlijke en spirituele ontwikkeling kan je deze beter begeleiden in de richting van een gezond en gelukkig leven. Zodat ook jij een Happy Yogi kan zijn!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwe blogartikelen, workshops en online trainingen